Kayıt
0
2 420
16-05-2017, 23:26

KEMALPAŞA MAĞARALARI PROJESİ (6 Mayıs 2017 Mağara Araştırma Faaliyeti)

KEMALPAŞA MAĞARALARI PROJESİ (6 Mayıs 2017 Mağara Araştırma Faaliyeti)

Bir süredir Mustafakemalpaşa Ticaret ve Sanayi odasının desteğiyle sürdürülen Mustafakemalpaşa Mağaraları Araştırma Projesinin mayıs 2017 ayağında, yağmurlu bir günün sabahında yola koyulduk.

Faaliyet birkaç hafta önce ilan edilmesine ve buluşma saatimizin son dakikalarına kadar ümitle beklememize rağmen üyelerimizin birçoğunun programına uymamış olacak ki, bu faaliyete Attila başkan ile benden başka katılım sağlayan olmadı. Bu durum her ne kadar iç burkucu olsa da bölgede keşfedilmemiş yerler ibaresi ile anılan mağara ve şelalelerin varlığından bahsedilmiş olması motivasyonumuzu arttırıcı yönde etki sağlamıştı.

KEMALPAŞA MAĞARALARI PROJESİ (6 Mayıs 2017 Mağara Araştırma Faaliyeti)Mustafakemalpaşa’ya saat 09.00’da varır varmaz iki doğa tutkunu isim Alim Ölmez ve Birol Denizli ile bir araya geldik. Kısa bir mütalaanın ardından faaliyet güzergâhımızı belirledik.

KEMALPAŞA MAĞARALARI PROJESİ (6 Mayıs 2017 Mağara Araştırma Faaliyeti)Bu zaman diliminde kara bulutlar ilçenin üzerini adeta zapt etmişti. Yol üzerinde bir markette bir miktar alışveriş yaptıktan sonra öncelikle Alpagut köyüne doğru yol aldık. Köye ulaştığımızda yol boyu çiseleyen yağmur şiddetini artırmış sağanak halini almıştı. Burada bir müddet kahvehaneye sığınıp çayımızı yudumladıktan sonra mezarlık altı mevkiinde bulunan kayalık bir alana gittik. Burada aslında daha önce bildirildiği gibi bir mağara oluşumunun bulunmadığını gördük. Ancak yolun diğer yakasında Sarımsak Dayı mevkiinde yaklaşık sekiz metre uzunluğunda yan yana konumlanmış iki ayrı girişe sahip bir mağara keşfettik. Buranın porsuklar tarafından mesken tutulmuş olduğuna işaret eden bazı belirtilere rastladık. Mağara küçük olduğu için işimiz çok uzun sürmedi. Görsel ve yazılı kayıtlarımızı aldıktan sonra buradan ayrıldık ve Çakallar köyüne doğru yağmur eşliğinde tekrar yola çıktık.

KEMALPAŞA MAĞARALARI PROJESİ (6 Mayıs 2017 Mağara Araştırma Faaliyeti)Köye vardığımızda, buradaki mağaraya ulaşmak için bize kılavuzluk edecek köy muhtarının, cenaze nedeniyle köyde bulunmadığını öğrendik. Bu sırada yağmur tekrar bardaktan boşalırcasına yağmaya başladı. Alim hoca bizi mağaraya ulaştıracak yolları az çok biliyordu. Fakat yolların şiddetli yağışın ardından aracımızı ve bizleri zorlayacağı düşüncesi ile risk almadan bu sefer Kestelek, Çaltılıbük, Çömlekçi köylerine doğru yola düştük.
Yolculuğumuz sırasında yağış ara ara kesiliyordu. Kayın ormanlarının arasından vadilerin üzerinden kıvrılan yolda ilerlerken zaman zaman duraklayıp vadilerde sisle beraber oluşan manzarayı izledik ve fotoğraflar aldık.

KEMALPAŞA MAĞARALARI PROJESİ (6 Mayıs 2017 Mağara Araştırma Faaliyeti)Devecikonağı mahallesine yaklaştığımızda bir telefon görüşmesi gerçekleştiren Alim Hoca, Çömlekçi köyüne yemeğe davet edildiğimizi belirtti. Çömlekçi köyüne doğru yol alırken ETİBOR işletmesine ait bor ocaklarının içerisinden geçerek ilk önce Kestelek köyü yakınlarında gelincik çiçeklerinin kırmızı renkle bezediği bir alanda biraz mola verdik ve fotoğraflar aldık. Sonrasında Çaltılıbük köyünü de geçerek Çömlekçi köyüne ulaştık. Burada bizim için hazırlanmış köy sofrasında gözlemelerimizi yedik, çaylarımızı yudumladık ve misafirperver Fatih Hazar ve ailesine teşekkür ederek Fatih Hazar’ın rehberliğinde biraz sonra yanına varacağımız Kralın Kızı Mağarasının yer aldığı Şahinkaya mevkini köyden seyrettik. Daha sonra hep beraber bu mağaranın yoluna düştük.

Mağaraya ulaşmak üzere izlediğimiz patikada güzergâh boyunca maki bitki örtüsünün örneklerine rastladık. (Sandal Ağacı, Laden, Dikenli Ardıç gibi) Şahinkaya’ya doğru giden patikamız dağın sırtından ilerliyordu. Henüz daha Kralın Kızı Mağarasına ulaşmadan yolumuz üzerinde başka bir mağaraya rastladık. Mağara yaklaşık 10 m uzunluğundaydı ve definecilerin içinde çalışma yaptıklarına dair izler taşıyordu. Bu küçük ama doğal mağara oluşumuna ilişkin kayıtlarımızı tuttuktan sonra bir süre daha yürüyüp Kralın Kızı Mağarasına ulaştık.

KEMALPAŞA MAĞARALARI PROJESİ (6 Mayıs 2017 Mağara Araştırma Faaliyeti)Mağaranın yaklaşık bir buçuk metre çapındaki giriş ağzının hemen solunda horasan harcı ve antik tuğlalardan örülmüş duvar gözümüze çarptı. Bu durum bizleri burasının kutsal bir mekân olarak kullanılmış yarı doğal bir mağara olabileceği düşüncesine sevk etti. Mağara vadi manzarasına sahip iki girişli ve aslında tek bir galeri üzerinde yer alan üç odalı aydınlık bir yapıya sahipti. Burada alanın karakteristik durumunu yansıtacak fotoğraflarımızı aldık ve daha sonra mağara girişinde Türk kahvesi pişirmeye karar verdik. Kahvelerimizi hemen önümüzdeki derin vadi içerisinde kalan orman manzarası eşliğinde yudumladık. Bu arada yaklaşan kara bulutlar ile yağmur tekrar bastıracak gibi görünüyordu. Nitekim öyle de oldu. Gelirken kullandığımız patika üzerinden dönüşe geçtiğimizde daha parkuru tamamlayamadan yağmur bastırdı. Epey ıslandıktan sonra güç bela kendimizi arabaya attık. Yalnız bizler arabamıza kendimizi attık atmasına da bir süre sonra arabamız her geçen dakika daha da irileşen dolu tanelerinin gazabına uğradı. Öyle ki adeta yağmurdan kaçarken doluya tutulmuş olduk.

KEMALPAŞA MAĞARALARI PROJESİ (6 Mayıs 2017 Mağara Araştırma Faaliyeti)Dönüş yolunda Çaltılıbük Köyü’nde kahvehanede tekrar bir mola verip çay içtik. Ardından ilçe merkezine dönmek üzere yola düştük. İlçe merkezine vardığımızda Üçbeyli köyü üzerinde yer alan bir yamaçta Erkızı Yamaç Paraşütü Pisti civarında varlığından bahsedilen bir mağarayı daha incelemeye karar verdik. Ancak burası mağara denilemeyecek kadar dar ve kısa bir kovuk biçimindeydi. Son olarak günü yamaç paraşütü kalkış tepesinden gün batımı manzarasıyla tamamlamak düşüncesiyle harekete geçtik. Gözlerimiz yolda ilerlerken karşımıza çıkan kınalı keklik çiftine ilişti. Bu kuşları ürkütmeden fotoğraflamaya çabalasak ta maalesef çok iyi bir fotoğraf alamadan havalandılar ve gözden kayboldular. Güneşin batmasına birkaç dakika kala tepedeki hâkim noktaya ulaştık ve manzara fotoğraflarımızı son anda alıp buradan ayrıldık. İlçe merkezine dönüp vedalaştıktan sonra Bursa’nın yolunu tuttuk.

Seyahatimiz sırasında günü değerlendirdik ve bir daha ki sefere gerçekleştireceğimiz faaliyetlere dair konuştuk. Bursa’ya döndüğümüzde saat 22’yi çoktan geçmişti.

Katılımcılar: Attila Ülgen, İsmet Ceyhun Yıldırım, Alim Ölmez, Birol Denizli, Fatih Hazar


İsmet Ceyhun Yıldırım
Oylandı
+5
1
Yorumlar
Yorum Ekle
Bilgilendirme
Yorum Ekleyebilmeniz için Sitemize Kayıt Olmanız Gerekmektedir.
YORUMLANAN
nureddin91
nureddin91
Merhaba, Fotoğraf galerisindeki fotoğraflar açılmıyor.
mangit
mangit
Kıymetli Hocam; Yıllar önce Kütahya-Emet ilçesinde
Tamer
Tamer
Tebikler ....
mtnylnz
mtnylnz
Ayva ini mağarasında fazlasıyla yarasa var.
Tamer
Tamer
bende düşünüyordum güzel bir dövme yaptırmayı... iyi denk
Tamer
Tamer
elimize sağlık :)
ETKİNLİK TAKVİMİ
«    Kasım 2024    »
PtSaÇaPrCuCtPz
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930