Kayıt
0
2 210
14-01-2020, 00:03

Bursa, Yıldırım, Zeyniler Suyolu mağaraları faaliyeti 18.12.2019

Bursa Büyükşehir Belediyesinden Mehmet Işık, yoğun iş temposuna rağmen gün geçmiyor ki mağara ihbarları bulup, hadi gidelim diye tutturuyor. 10 aralık günü aradığında teferrücün üst taraflarında mağara ihbarları olduğunu söyledi. Yaklaşık 10 yıl önce Zeyniler suyolunda haritaladığımız mağaraların kastedildiğini düşündüysem de sözü edilen mağaranın giriş ağzı fotosunun Zeyniler 1, Zeyniler 2 diye adlandırdığımız mağaralara benzemediğini görünce ihbarı değerlendirme gerekliliği netleşti. En kötü ihtimalle mevcut mağaraların koordinatlarını alıp yeni foto çekmek için 18.12.2019 günü bölgeye gitmeye karar verdik.



Faaliyet günü sabah 8.30 da Mehmet Işık ile buluşup Belediyeden ayarladığı araçla bize rehberlik edecek olan Sinan Kosifoğlu ve Emirhan Kosifoğl’nu Emirsultandan alarak Zeyniler köyüne ulaştık. Bu aşamada ben hala Zeyniler 1 ve Zeyniler 2 adını verdimiz mağaralara gideceğimizi düşünüyordum. Zeyniler köyünden suyoluna doğru yaya olarak çıkarken ilk rampada gaz atmaya başladığımız anda suyoluna ulaştık. Bundan sonrası yatay nasılsa diye için için sevinirken rehberimiz Sinan’ın tekrar rampaya sarmasıyla yeni mağaraların keşfine doğru yol aldığımızı anladım. Hadi hayırlısıydı. Su yolunun yaklaşık 70-80 mt daha yüksek bir patikadan Babaayvaz kayalıklarının üst tarafındaki ilk Mağaraya ulaştık. 7-8 mt derinlik ve 19 mt uzunluktaki mağaranın ilk girişi 4,5 mt lik bir inişle başlıyor. Biraz zorlamayla srt sizde inilebilir. Çevredeki ağaçlara bağladığımız iple emniyet alarak indiğimiz mağaraya Sinan sadece ipe tutunarak indi. Ölçümlerimizi alarak Babaayvaz1(Babaayvaz kuyusu) diye adlandırdığımız mağaraya veda ederek ikinci hedefimize yöneldik. 



Yine Babaayvaz kayalıklarının üst kısımlarında yer alan Babaayvaz 2 (Babaayvaz mağarası) na ulaşmamız 5 dakikayı buldu. Kayada insan eli ile açılmış gibi duran 40x40 ölçüsünde pencereyi andıran mağara ağzından girince ilk 15 mt dar ve bunaltıcı. Mağaranın geri kalanında geniş birkaç salon ve giremediğimiz birkaç dar kol var. Beklediğimizden büyük çıkan mağarayı başka bir zamanda haritalamayı kararlaştırdık ama kollarıyla birlikte kabaca 110 mt uzunluğa ulaşıyor. Bol miktardaki oluşumlar mağaraya ayrı bir güzellik katıyor. Az sayıda yarasaya ev sahipliği yapan  mağaranın girdiğimiz bölümleri yatay olmakla birlikte girmediğimiz daralarda dikey galerilerle karşılaşmak mümkün. Rehberimiz Sinan’ın “yeniden doğuş mağarası” olarak adlandırdığı mağaraya neden bu adı yakıştırdığını mağaradan çıkmaya çalışırken daha iyi anladık.



Babaayvaz 2 mağarasının yaklaşık 30 mt kadar alt tarafında, yine kayalığın kenarında ulaştığımız Babaayvaz 3 , 40-50 cm genişliğinde 30 derecelik bir eğimle 20 mt kadar yatay giderek finalde 5 mt derinlikteki bir inişle bitiyor. Mağara boyunca zeminde devam eden çatlak finalde genişleyip inilebilir bir hal alıyor. Bol miktarda sinek ve mağara örümceği barındıran mağarayı ölçümlerimizi alarak geride bıraktık. Daha önce sıcak aylarda mağaraya girmiş olan Emirhan sineklerin çokluğundan bahsetmişti. Sinekler sayesinde örümcekler de oldukça semirmişti. Mağaranın yaklaşık 20 mt kadar altından eski su yolu geçiyor.

Babaayvaz kayalıklarının alt yamacından geçen eski suyolunun kenarında barınak olarak kullanılan, 2 mt genişlik ve 3 mt uzunluğu ile 1mt tavan yüksekliğine sahip bir kaya altı oyuğunu da Babaayvaz 4 olarak kayda almaya karar verdik. Özellikle 1 aralık 2019 tarihinde Uludağ da kaybolup 18 Aralıkta biz bu faaliyetteyken cesetleri bulunan dağcıların arama çalışmaları esnasında bu tür barınakların yerlerinin de önemli olabileceğini anladık. Arama kurtarma çalışmaları esnasında benden kayıp kişilerin girip sığınabilecekleri yerler konusunda bilgi istenmesi bu tür kaya altı oyukların da önemli olabileceğini tatsız bir şekilde öğretti. 
   


Eski suyolunu takip ederek Zeyniler istikametinde geri dönerken 10 yıl öncesinde haritaladığımız Zeyniler 2 mağarasının koordinatlarını alarak fotoğraflarını çekmeyi ihmal etmedik. Sonrasında, Zeyniler 1 diye adlandırdığımız mağaranın yakınındaki çeşmede çayımızı demleyerek mola verdik. Yine Zeyniler 1 in koordinatlarını ve giriş ağzı fotoğrafını çektik. Emirhan çayımızı demlerken Sinan yakınlardaki 2 yeni mağaranın daha yerlerini gösterdi. Zeyniler 3 yaklaşık 3 mt derinlikte kuyu şeklinde inip bitiyor ancak içerisine doldurulan taşlar temizlenirse daha da gideceği söylentisi varmış. 

Zeyniler 3 mağarasının 10mt doğusunda Zeyniler 4 diye adlandırdığımız mağara yine kuyu şeklinde başlayarak 4-5 mtlik bir inişle genişçe bir alana inip Sinan’ın dediğine göre batı yönünde bir kolla devam ediyor. Ancak günün yorgunluğu ve üzerimize çöken miskinlikle bu mağaranın da haritalanmasını başka bir zamana bıraktık. Demlenmiş çayımız eşliğinde yemeğimizi yedikten sonra Zeyniler’de bizi bekleyen aracımıza dönerek faaliyeti sonlandırdık.

Attila Ülgen        
Oylandı
0
0
Yorumlar
Yorum Ekle
Bilgilendirme
Yorum Ekleyebilmeniz için Sitemize Kayıt Olmanız Gerekmektedir.
YORUMLANAN
nureddin91
nureddin91
Merhaba, Fotoğraf galerisindeki fotoğraflar açılmıyor.
mangit
mangit
Kıymetli Hocam; Yıllar önce Kütahya-Emet ilçesinde
Tamer
Tamer
Tebikler ....
mtnylnz
mtnylnz
Ayva ini mağarasında fazlasıyla yarasa var.
Tamer
Tamer
bende düşünüyordum güzel bir dövme yaptırmayı... iyi denk
Tamer
Tamer
elimize sağlık :)
ETKİNLİK TAKVİMİ
«    Kasım 2024    »
PtSaÇaPrCuCtPz
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930