Kayıt
0
167
8-06-2024, 21:10

Maksempınarı Mağara Araştırma Faaliyeti( MadBursa-Umast)

Eve yakın mağara aramak, ulaşım kolaylığı ve küçük macera duygusunu sıcak tutmak için iyi bir yöntem.  Unutulmaması gereken bir konu da bir bölgenin önceden araştırılmış olması, aynı yerde yeni mağaraların keşfedilmeyeceği anlamına gelmez.

Gelen bir istihbaratı MADBursa-Umast ekibi olarak değerlendirmeye karar verdik. Maksempınarı köyüne istihbarata gideceğiz. Yol sadece 33km.


Sekiz haziran 2024 günü, Sabah saat dokuz on beşte köy kahvesine varıyoruz. Bursa’ya bu kadar yakın köyde hiçbir cep telefonu çekmiyor. Bir süre sonra rehberimizin yan masada oturanlardan biri olduğunu anlıyoruz. İki hoşbeş sonrası yola düşüyoruz. Kısa bir yolculuktan sonra mağaraların olduğu bölgeye ulaşıyoruz. Mağaralar yolun solundaki tepenin sık ormanla kaplı ve eğimli yamacında bulunuyor. Yoldan mağaraları göremiyoruz.



İlk hedefe doğru yamaçta ağaçların arasından yükseliyoruz. Saat onbir de ilk hedefimizi buluyoruz. Ağzı dar mağara Kocaoğlak kalesi adı verilmiş bölgede bulunuyor. Diğer mağaralar bu mağaraya yaklaşık elli ve seksen metre uzaklıkta. Mağaranın ölçüleri alınıyor. Sonrasında, mağara kayıt üstadımız Attila Ülgen ile temas kuruyoruz. Bu mağara daha önce MTA tarafından haritalanmış olan “Kocaoğlak” mağarası ile uyuşuyor. Bu mağaradaki çalışmamız böylece sonlanıyor.


Diğer mağaraların bulunduğu bölgenin adı ise Küçükoğlak kalesi. Özel bir adı olmayan yeni mağaralara Küçükoğlak I ve II adını vermek mantıklı görünüyor. 


Küçükoğlak I bir mağarasındaki çalışma saat oniki de başladı. Mağara uzun çıkıp çalışma uzayınca ekibin kalanı diğer mağarayı haritalamak için ayrılıyor. Mağara ağızında hoş sohbet rehberlerimizle hemen her konuya parmak basan keyifli sohbetlere imza atıyoruz. Birinci mağaradaki çalışma saat on beşte sonlanıyor. Uzunluk yaklaşık 130m. Mağara Bursa’ya o kadar yakınki mağaraya yakın bir noktadan Bursa’yı izleyebiliyoruz. Çalışma bitince ikinci mağarayı rehbersiz bulamadığımızdan araçların yanına iniyoruz. Saat on altı oldu.


Biraz sonra diğer ekipte yanımıza geliyor. Daha büyük ağzı olan mağaranın uzunluğu 25m olarak hesaplandı.


Fazla zaman kaybetmeden köy kahvesinde rehberimiz ile buluşup, küçük bir sohbet sonrasında evimize doğru yola çıkıp faaliyeti tamamlıyoruz.

Başta dediğim gibi bir bölgede mağara haritalanmış olması o bölgenin tamamen tarandığı anlamına gelmez. Bursa’da bunun örneklerine sık olarak denk geliyoruz. Tabi ki tutulan kayıtlar ve konumlar doğru olmalı, iyi arşivlenmeli. Bu sayede yeni mağaraları daha kolay gün ışığına taşıyabiliriz.

MADBURSA-UMAST ekip:
Emrah Sınmaz, Talha Bıyık, Bakican Pala, Furkan Berk Kaya, Ahmet Açan, Arda Anıl Taşkıran, Yücel Tutku Çetrez, Şeref Yıldız 
  
REHBER: İsmail Eren, Mehmet Korkmaz

Emrah Sınmaz
Oylandı
0
0
Yorumlar
Yorum Ekle
Bilgilendirme
Yorum Ekleyebilmeniz için Sitemize Kayıt Olmanız Gerekmektedir.
YORUMLANAN
nureddin91
nureddin91
Merhaba, Fotoğraf galerisindeki fotoğraflar açılmıyor.
mangit
mangit
Kıymetli Hocam; Yıllar önce Kütahya-Emet ilçesinde
Tamer
Tamer
Tebikler ....
mtnylnz
mtnylnz
Ayva ini mağarasında fazlasıyla yarasa var.
Tamer
Tamer
bende düşünüyordum güzel bir dövme yaptırmayı... iyi denk
Tamer
Tamer
elimize sağlık :)
ETKİNLİK TAKVİMİ
«    Ekim 2024    »
PtSaÇaPrCuCtPz
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031